Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

Винарска изба Царев брод

 

Винарска изба „Царев брод“ се намира в село Царев брод, област Шумен, в непосредствена близост до единствения скален барелеф в Европа – Мадарският конник, който е обект на световното културно и природно наследство на Юнеско.

Проектът за изба започва в далечната 2001 година, когато нашето семейство агрономи засажда първите декари от лозово стопанство, достигащо в настоящия момент до 270 дка. Ние, като хора близки до земята, сме наясно, че постройки, сгради и изба се вдигат бързо, но многогодишните растения изискват време и системна грижа. Суровината - тя е водеща за една бъдеща изба.

След осем кампании по гроздобер, нашето е изпробвано при различни условия на винификация от водещи български изби за направата на тяхна продукция.

Така, когато през 2015 година лозето достига оптимална фаза от своя растеж, се събра екип от специалисти, които през всичките тези осем години са били близо до преработката на гроздето, знаейки неговите технологични особености. Построихме избата в непосредствена близост до нашите лозя.

Теренът за отглеждането на лозята принадлежи към Климатичния район на Средна Дунавска Равнина. Площта на лозовото насаждение е 270 дка.

Средната надморска височина на района е 250 м. Това обуславя и нашия сортов състав.

• Совиньон Блан

• Траминер

• Шардоне

• Ризлинг

• Пино Ноар

Лозовия посадъчен материал е произведен в България. Това за нас е важно послание към всички лозари и винари да опознаят и допринесат за реалното използване на науката в България за лозата, за нейното съхраняване и оползотворяване.

Проектираме и подготвяме до 2018 година да засадим още 180 дка, където ще заложим и на някои сортове лози българска селекция.

С цел преработване на прясно откъснат плод избата е разположена до лозовия масив. Суровината се бере рано сутрин и се спира при покачване на естествената температура при 16°C. Така гроздето се обработва незабавно при средна температура от 13-14°C. Гроздовата мъст ферментира в малки съдове и барици направени индивидуално за всеки сорт в обем от 225л до 5200 литра. Белите и розовите вина отлежават пет месеца върху фината утайка, а червеното Пино Ноар 18 месеца в бъчви 225 литрови, след което 12 месеца в съдове инокс, последвани от шест месеца в бутилка преди да излязат на пазара.

 

http://tsarevbrod.com/

ВИНА ->

 

 

Запишете се за новини и промоции