Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

 Тенута Сете Понти

 

Имението Сете Понти е собственост на фамилията от 1950 година, когато бащата на Антонио, Алберто, купува първите 50 хектара директно от принцесите Маргарита и Мария Кристина Савоя д’Аоста. Земята се намира в сърцето на Тоскана, близо до Аредзо и Флоренция. Името Сете Понти показва броя на мостовете, които пресичат река Арно между двата града. Първият от тези мостове, Буриано, построен през 13 век, е увековечен в шедьовърът на Леонардо да Винчи – Мона Лиза. Мода, вино, изкуство – всичко е събрано тук. В Сете Понти се произвеждат прекрасни вина от лозя, заобиколени от полета с царевица и слънчогледи. В хармония със старите традиции, тук се отглеждат говеда Кианина (от чието месо се произвежда известният “bistecca alla fiorentina” – Флорентински бифтек), рядката порода прасета Чинта Сенезе и понита.

В момента, след години разширяване и закупуване на земя, Сете Понти разполага с 330 хектара, от които 50 са лозя. Отглеждат се сортовете Санджовезе (традиционен за Тоскана), Каберне Совиньон и Мерло – два славни интернационални сорта, както и други локални сортове в малки количества. Почвите варират от глинести до песъчливи, с примеси на варовик и типичните за областта каменисти почви. Лозята са засадени на 200 до 300 метра надморска височина, с висока гъстота – 6?600 лози на хектар, система, която позволява добиване на изключително висококачествен плод. Най-старите лози в Сете Понти са поръчани лично от Негово Кралско Височество Дюк Амедео д’Аоста през 1935 година, в чест на победата в Абисиния. Известни като ”Vigna dell’Impero” (Лозето на Империята), лозите, предимно от сорта Санджовезе, са засадени на ръчно терасиран терен от 3 хектара.

Избата, намираща се в сърцето на имота, е снабдена с най-модерно оборудване и дава възможност на талантливите консултанти-технолози Карло Ферини и Джоя Крести, да произведат вина с превъзходни качества – най-доброто, което тази престижна винена област е способна да предложи; впечатляваща симбиоза между природата и самоотвержените усилия на човека. В Сете Понти се произвеждат вината Кроньоло, базирано на Санджовезе и отлежавало в дъб, и Орено, флагманът на избата, бленд от Санджовезе, Мерло и Каберне Совиньон – експлозивно вино с изключителна структура, украсено с нюанси на нов дъб. Накрая идва Анни – бяло тосканско вино, произведено от сортовете Совиньон Блан и Вионие.

Марема, Тоскана. В тази част на Италия, зона с топъл климат и изключителен енологичен потенциал, Антонио Морети създава Азиенда Агрария Поджио ал Лупо. Панорамата спира дъха на всеки посетител: остров Giglio се вижда от входа в пълния си блясък, а отстрани се гуши Talamone Таламоне.

Имотът е 45 хектара, 15 от които лозя Санджовезе и Каберне Совиньон, Аликанте и Пти Вердо. Лозята са засадени по 6?666 на хектар.

Две са вината, които избата произвежда: класическото Морелино ди Скансано DOCG (Санджовезе и Аликате) и едноименното Поджио ал Лупо IGT на основата на Каберне Совиньон в купаж с Аликанте и Пти Вердо, което вече е добило популярност в средите на вино любителите.

Мода, вино, изкуство. Хубавите неща в живота! Е, дали Тоскана е достатъчна за желанията на Антонио Морети да смайва, да приема нови предизвикателства? В същност, вдъхновен от посещение във Val di Noto (провинция в източна Сицилия) в края на 90-те години, той решава, че това ще бъде неговото следващо енологично предизвикателство. През 2000 Морети закупува първият си имот и оттогава, “tumulo” след “tumulo” (древна сицилианскa мерна единица, равна на 1744 квадратни метра), парче по парче, той обединява повече от 50 парцела. Това е началото на един от най-интригуващите проекти в Сицилия, в сърцето на Макари.

Имението не е само 50-те хектара лозя, въпреки че някои от тях са на повече от 30 години, разположени върху различни почви, на различни височини, гарантиращи цялостен баланс. Имението разполага и с къща за гости, основна къща, дегустационна и разбира се, винарна. Околовръст природата показва своята жизненост, черно-белите вулканични почви приютяват портокали, лимони, чери домати Pachino, зеленчуци и маслини. Неро д’Авола е сортът, който безусловно и напълно характеризира областта. Това е сорт грозде с древни традиции, високо оценяван сега, както и в миналото, и е един от най-интересните сортове на Сицилия. Неро д’Авола впечатлява със структура, изобилие и заобленост на плода, и със способността си за дълго отлежаване. Сортът е отглеждан още от времето, когато гръцки племена са населявали Сицилия. Оттогава датира и системата за отглеждане на лозя Alberello (формиране на лозата в храстовидна форма), една от най-старите и естествени форми за лозарството. Такива лозя обикновено се засаждат с гъстота 5?555 лози на хектар, което допринася за изключително качество както на гроздето, така и на вината. Системата е идеална за топъл и ветровит климат, но е скъпа за поддръжка, тъй като изисква работата да се върши ръчно. 

Неро д’Авола е вино от последната реколта, младо и свежо, дружелюбно и подходящо за всеки случай. Махарис е може би най-внушителното вино на избата, истински символ на „сблъсъка” между внушителната сицилианска традиция на Неро д’Авола и забележителната изразителност на интернационалните сортове.

 

https://www.tenutasetteponti.it/

 ВИНА -> 

 

 

Запишете се за новини и промоции