Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

Тенута ди Бисерно – Една сбъдната мечта?

 

Маркиз Пиеро Антинори е една от водещите фигури на световната винена сцена и пионер в италианската винена революция, прочут със страстта си към иновации. През 60-те години на миналия век Пиеро е един от първите производители в Тоскана, експериментирал с нови сортове и блендове. Резултатът от тези експерименти е световно известното Тинянело, революция в италианското винопроизводство и едно от първите Супертоскански вина.

Маркиз Людовико Антинори управлява Ламсън Интернешънъл в Женева през последните 25 години. Компанията е специализирана в налагане на марки в ново възникнали пазари, какъвто е Азия. В средата на 80-те години на миналия век той основава Орнелая – авангардна винарна в Болгери, Горна Марема, дала на света изключителните вина Масето и Поджио але Гадзе. След продажбата на компанията в началото на 21 век, Людовико, заедно с брат си Пиеро, решава да се отдаде на нов проект. Братя Антинори са намерили тероар с изключителен потенциал в съседна Бибона – Тенута ди Бисерно.

Тенута ди Бисерно се намира в западна Тоскана, в бреговата област на Горна Марема. Имението е разположено сред хълмовете на Бибона – зона, доскоро непозната на винената общност, граничеща с декларираната област Болгери. Лозята на Бибона и Болгери се сливат, както отбелязва Людовико „почти както Сен Емилион и Померол”.

Людовико научава за този парцел от Данте Сканавино, негов наследник в Орнелая. Людовико проучва земята и остава изненадан от приликите с тероара на Масето. Но освен това, Людовико открива елементи в почвата, които незабавно го вдъхновяват да засади Каберне Фран – той е сигурен, че тук сортът ще процъфти. Освен това панорамата на имението спира дъха с гледката към Тиренско море чак до Корсика.

„Както повелява традицията в съседна Болгери, ние решихме да засадим предимно сортове от Бордо с една голяма разлика: най-много насаждения има на Каберне Фран, следвани от Мерло. Има малък процент Каберне Совиньон и относително голям дял на Пти Вердо, което изненада много винени експерти: този почти забравен сорт в Бордо наистина хареса нашите слънчеви възвишения.”

Имението Бисерно разполага с 90 хектара земя с комплексни почви, съставени предимно наносни алувиални пясъци, на отделни места с високо съдържание на глина, в комбинация с конгломерат Болгери (геоложко наименование на почвите, характерни за зоната Болгери-Бибона). Почвите са с високо минерално съдържание, което е доловимо при дегустация на вината. В имението Бисерно се произвеждат едноименните вина Бисерно и Ил Пино ди Бисерно.

Имението Кампо ди Сасо се състои от три парцела лозя на запад от пътя, съединяващ Бибона и Болгери. Поради ниската надморска височина почвите са предимно пясъчни и климатът е по-топъл през летните месеци. Условията са идеални за отглеждане на Сира, която представлява 34% от бленда с Инсолио дел Чингиале.

В подножието на Уидър Хилс, близо до брега на Клауди Бей в Малбъро, са засадени лозя Совиньон Блан. Тази област е благословена с тероар, с добро минерално съдържание на почвите, умерен климат и студен морски бриз. Малбъро е без съмнение една от най-добрите области за отглеждане на Совиньон Блан в света, с хладен морски климат и средно дневна температура рядко превишаваща 24°C дори и в най-топлите месеци, и въпреки това зона с повече слънце от която и да е друга в Нова Зеландия. Людовико Антинори и технологът Хелена Линдберг са уверени, че в тази област с изключителни насаждения от Совиньон Блан са открили мястото с най-добър тероар.

 

http://www.biserno.it/

ВИНА ->

 

 

 

Запишете се за новини и промоции