Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

МАУТАЙ – НАЦИОНАЛНАТА НАПИТКА НА КИТАЙ

Маутай е най-популярната марка Байджо, по името на едноименното планинско градче в югозападен Китай. В околността са съществували много малки производители, които след учредяването на Народна Република Китай се обединяват в една единствена държавна фирма - Куейчоу Маутай (Kweichow Moutai). Маутай в момента е като областта Коняк във Франция. Единствено продуктите произведени в града могат да носят името Маутай.

Маутай е символ на качество и престиж, националната напитка на Китай и се разпространява вече в над 100 страни по света. Няма правителствено, фирмено или голямо лично парти/събитие, на което да отсъства Маутай. Фирмата не е в състояние да задоволи търсенето и поддържа непрекъснато високи и растящи цени. Една бутилка Маутай от 0.5 л се продава между 130 и 200 щ.дол. По-отлежалите продукти достигат космически цени. Наскоро бутилка с дестилат от 1958 год. бе продадена на търг за над 200 000 щат. дол. В началото на 2017 год. Куейчоу Маутай надмина по пазарна капитализация Диаджео, а Маутай се превърна в най-ценения бранд алкохол – изпреварвайки Джони Уокър, Хенеси, Джак Даниъл‘с, Смирноф, Бакарди. Маутай е и сред 10-те най-скъпи китайски брандове за 2017 г. заедно с технологичните гиганти, собственици на WeChat (китайският вариант на Фейсбук), Алибаба (гигантът за електронна търговия), Чайна Мобайл – най-големия мобилен оператор в света, ICBC – най-голямата банка в Китай и др. За 2017 г. прогнозната печалба на фирмата е 2.64 млрд щ.дол. С тези темпове на развитие се очаква Маутай изпревари и Диаджео в скоро време по този показател.

Какво е Байджо? (това изписване и произнасяне е възприето в Европа, САЩ, Австралия и др. страни. В Китай се произнася по различен начин от различните народности – байдзию, байджию, байчю и т.н.). Байджо е най-популярната спиртна напитка в Китай, наричана понякога „китайска водка“, с алкохолен градус обикновено между 35 и 60о. В буквален превод означава бял алкохол, бяло вино – в Китай дори и спиртните напитки се наричат вино. Мнозина биха очаквали да се произвежда от ориз, но не, болшинството продукти се произвеждат от сорго, често в комбинация с пшеница и само много малка част от видовете байджо се произвеждат от ориз, които приличат на саке, но са с висок алкохолен градус. Байджо е най-продаваната категория спиртни напитки в света, наред с уиски, водка, коняк. Произвежда се от преди повече от 2 хилядолетия в Китай, като придобива особена популярност около 2 век, когато е изобретена дестилация в нещо наподобяващо чайник на 2 нива и се е стигало до 26о алкохолно съдържание. Истинското развитие със съвременна дестилация започва след 1644 год. по време на династията Цин. В Китай има хиляди марки и видове байджо, но сред тях Маутай е абсолютен лидер на пазара.

https://www.facebook.com/Moutai.Bulgaria/

https://moutai.bg/

https://www.youtube.com/channel/UCusuDRgb-3WauR35ALDRVwA

Brand_finance_alcoholic_beverages_2017_locked.pdf   

https://en.wikipedia.org/wiki/Kweichow_Moutai 

https://www.facebook.com/moutaiglobal/  

НАПИТКИ ->

 

 

Запишете се за новини и промоции