Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

  

МАУТАЙ – ЛЕГЕНДАРНАТА НАПИТКА НА КИТАЙ

 

Маутай – „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо друго на света"*

                              * Уилям Сароян.

 

Какво е байджу? (това изписване и произнасяне – байджу или байджо, с ударение върху първата срика, е възприето в Европа, САЩ, Австралия и др. страни. В Китай се произнася по различен начин от различните народности – байдзию, байджию, байцзю, байчю и т.н.)

Байджу е най-популярната спиртна напитка в Китай, наричана понякога „китайска водка“ („китайска ракия“ в България), с алкохолен градус обикновено между 35 и 60о. В буквален превод означава бял алкохол, бяло вино – в Китай дори и спиртните напитки се наричат вино. Мнозина биха очаквали да се произвежда от ориз, но не, болшинството продукти се произвеждат от сорго, често в комбинация с пшеница и само много малка част от видовете байджу се произвеждат от ориз, които приличат на саке, но са с висок алкохолен градус. Байджу е най-продаваната категория спиртни напитки в света, следвано от уиски, водка, коняк и др. Произвежда се от преди повече от 2 хилядолетия в Китай, като придобива особена популярност около 2 век след н.е., когато е изобретена дестилация в нещо наподобяващо чайник на 2 нива и се е стигало до 26о алкохолно съдържание. Истинското развитие със съвременна дестилация започва по времето на династията Мин (1388 -1644 год.) от когато има незначителни промени в технологията, която се предава от поколение на поколение. В Китай сигурно има хиляди марки и видове байджу, но сред тях Маутай е абсолютен лидер на пазара.

Сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини и може да се отглежда в бедни почви, затова е най-разпространено и има голямо значение в Африка, Централна Америка и Южна Азия. В болшинството случаи реколтата не се нуждае от химични торове, пестициди, хербициди и др. химикали. Соргото е известно в България като метла, метлина, отглежда се в малки количества в страната и в много страни по света. Използва се за храна, за зелен и зърнен фураж, силаж, захарен сироп, добив на нишесте и производство на метли. Соргото е основна култура в страните с тропичен климат, където други зърнени култури се отглеждат трудно, а добивът го нарежда на пето място сред зърнено-житните култури. Най-големи производители са Нигерия, САЩ, Индия, Мексико, Аржентина. Не съдържа глутен и от него се произвеждат различни видове твърд хляб и др. био и органични тестени изделия. В Китай соргото е основна суровина за производството на алкохолни напитки - байджу. Маутай инвестира непрекъснато огромни средства в подпомагане на селскостопанските производители за развитие на органичното производство на сорго, без употреба на каквито и да било химикали.

Маутай – най-популярната марка байджу, по името на едноименното планинско градче Маотай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. В околността са съществували много малки производители, които след учредяването на Народна Република Китай се обединяват в една единствена фирма с държавно участие - Kweichow Moutai (Куейчоу Маутай). Маутай в момента е като областта Коняк във Франция. Единствено алкохолните продукти произведени в града могат да носят името Маутай.

Маутай е символ на качество и престиж, националната напитка и гордост на Китай и се разпространява вече в над 100 страни по света. Известна е като „напитката на дипломатите“ -Хенри Кисинджър е казал при първото посещение на американски президент в Китай – „Ако пиехме повече от този еликсир, не бихме имали никакви проблеми във взаимоотношенията си“. Няма правителствено, фирмено или голямо лично парти/събитие в Китай, на което да отсъства Маутай. Сред известните ценители на Маутай се нареждат президентите на много страни като Никсън, Барак Обама, Путин. Популярният артист Джеки Чан е голям любител и дори има създадена специална серия на негово име. Фирмата трудно успява да задоволи търсенето от Китай и цял свят и докато базовите продукти започват на цени от около 15 щ.дол., най-известният им продукт - Маутай Летяща Фея, в момента се продава между 250 и 300 щ.дол. По-отлежалите продукти достигат космически цени. Наскоро бутилка с дестилат от 1958 год. бе продадена на търг за над 200000 щат. дол. В началото на 2017 год. Kweichow Moutai надмина по пазарна капитализация Диаджео, а Маутай се превърна в най-ценения бранд алкохол – изпреварвайки Johnnie Walker, Hennessy, Jack Daniel’s, Smirnoff, Bacardi. Moutai е и сред 10-те най-скъпи китайски брандове за 2017 г. заедно с технологичните гиганти, собственици на WeChat (китайският вариант на Фейсбук), Алибаба (гигантът за електронна търговия), China Mobile – най-големия мобилен оператор в света, ICBC – най-голямата банка в Китай и др. За 2017 г. продажбите на фирмата са над 4 милиарда щ.дол, а печалбата - 2.64 млрд щ.дол. С тези темпове на развитие се очаква Moutai изпревари Diageo в скоро време и по този показател.

Маутай – как се произвежда?

Производственият процес трае около година (за сравнение - уискито се произвежда за около седмица) и включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията. Накратко, органично произведеното сорго се вари и пропарва за омекване на зърната, след което към тях се добавя закваска от пшеница за да стартира ферментационния процес. Самата закваска се подготвя и отлежава 6 месеца предварително. Така наречената „суха“ ферментация се извършва отначало на открито, а впоследствие зърното се поставя в шахти и се запечатва с кал от местната река. Зърното зрее по този начин около месец, след което се вари и пропарва, като течността се отделя и дестилира. Към употребеното зърно се добавя ново сорго и отново започва нова обработка и ферментация. Процесът се повтаря седем пъти. За една година се извършват 9 пъти варене и пропарване на суровините, 8 ферментации, седем филтрации и дестилации. Следва стареене в продължение на една до 5 години обикновено, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви. Накрая, продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния, уникален аромат на Маутай.

Интересно е да се отбележи, че Маутай продължава да старее и в бутилките, превръщайки го в обект на непрекъснат колекционерски интерес. Всяка година цената нараства и колкото повече години минат толкова по-висока е цената. Фирмата произвежда от години и много лимитирани серии – например, бутилки във формата на животните от китайският зодиак, цените на които скачат 10-кратно в рамките на няколко години.

Маутай – как се консумира?

Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 10-15 мл. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Когато се чукате трябва да държите чашката в основата с 2 ръце и винаги трябва да се опитвате вашата чаша да е по-ниско.

В наши дни по света Маутай се пие и на шотове в барове, все по-популярни навсякъде по света стават коктейлите на основата на Маутай, в доста страни вече има специализирани коктейл барове само с Маутай. Специалистите считат, че Маутай скоро ще задмине по популярност напитки като текила и кашаса, може би дори ром и джин, особено като шотове и коктейли.

Дегустационни нотки

Много е трудно да се определят дегустационните нотки на Маутай, поради голямата комплексност на напитката. В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля много фактори – като се започне от планинската вода и калта от нея, с която се запечатват шахтите; глината от съдовете за отлежаване, въздухът и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 400 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маутай.

В един момент дори е правен опит част от производството да бъде извършвано на друго място, но със същите материали и технология. Резултат е бил, че качеството се е влошило и фирмата се принудила да се откаже.

В Маутай ще откриете над 1200 доказани, различни аромати - много тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии, типичен соев и „умами“ вкус и аромат, ядки, черен шоколад, горчиви билки, дори глина.  И прах от забравени спомени в хилядолетната история. Експертите наричат Маутай "абсолютен модификатор на вкусове и аромати". Дори 5-10 мл. от напитката придават невероятни нови усещания към традиционни коктейли и безкрайни възможности за нови съчетания. Маутай е напитката която вълнува и вдъхновява най-много миксолозите и топ барманите по света в момента за много интересни и оригинални коктейли.

Маутай е известен и като алкохолът с най-дълъг послевкус. Един мини шот от 10 мл., както обикновено се пие, е достатъчен в продължение на много минути да изпитвате невероятни аромати и вкусове.

Маутай, също така, е най-добрия избор на напитка за съчетаване с китайска и азиатска кухня, с пикантни ястия, риба и морски дарове. За отбелязване е факта, че Маутай е с така наречения „придобит вкус“ - за несвикналото небце, първоначалното впечатление е доста странно, но така е с голяма гама алкохолни напитки. Изисква се време и дегустации с подходяща храна, докато човек стане истински ценител на еликсира. Около 15-20 % от несвикналите с невъобразимия вкус и аромат, при първоначална дегустация не могат да приемат напитката. Повечето от останалите я сравняват с много ароматна и качествена българска ракия. Около 30 % от опиталите за първи път признават, че по-хубава и интересна напитка не са опитвали и я сравняват единствено с най-добрите и отлежали малцови уискита, коняци и ромове.

Награди:

1915, the United States, "Panama World Expo" Gold Award

1985, the International Food Tourism Competition Jin Gui Ye Award 

1986, France, Paris, the twelfth International Food Fair Gold Award 

1986, Хong Kong "Asian Star" packaging award 

1987, Hong Kong's Third World Advertising Conference, China's Export Advertising Award 
1989, the first Beijing International Exposition Gold Award
1991, the second Beijing International Exposition Gold Award 
1992, the first American International Wine Competition Gold Award 
1992, the Hong Kong International Food Fair Gold Award 
1992, Tokyo, Japan Fourth International Wine Fair Gold Award 

1992, French Paris "World Star" International Packaging Award for "Han Emperor Maotai wine" packaging

1993, the French Bordeaux Wine Spirits Exhibition Special Award 

2005, the company received International water resources protection outstanding contribution Award 
2005, the company won The International certification Network and the China quality certification Center of Excellence management organization Award 

2012, the first World Spirits Competition gold medal 

2013, the Global Performance Excellence Award 

2014, the Maotai liquor by the "Brussels International Spirits Competition Gold Award

2015, the Brussels International Spirits Competition - Grand Prix for “Flying Fairy 53 degrees Maotai -highest award - big gold medal 

2015, San Francisco set November 12 as "Maotai Day"

В България Маутай се предлага засега в 3 разновидности:

    • - Маутай Йинбин (Йинбин означава „Добре дошли“ на китайски и е най-подходящ продукт за първоначално запознаване с комплексните вкусове и аромати на Маутай); 53 % алк. Отлична комбинация с азиатска храна, суши, морски дарове, изискани десерти, както и като диджестив.

- Маутай Принс – благодарение на наситения си и богат „умами“ аромат е най-подходящ за коктейли с напитката; 53 % алк.

- Маутай „Летяща Фея“ (Kweichow Moutai, наричан от китайците Feitian) – най-популярният, световно известен и търсен продукт, изключителнa напитка за ценители; 53 % алк. Маутай „Летяща Фея“ е флагмана, основният продукт на фирмата, продаван и популярен в цял свят и най-вече в Китай. „Феята“ е най-популярният подарък в Китай, както и най-популярен подарък, който китайци биха направили на приятел или партньор. Няма празник, лично или фирмено празненство, на което китайци биха пропуснали Маутай.

За краткото време, за което Маутай е на пазара в България, са публикувани над 200 пиар материала в популярни медии, вестници, списания, популярни електронни страници. Видео материали са излъчвани по телевизии, има радио предавания с интервюта и информации за Маутай. Рекламни статии са публикувани в списания и вестници. Маутай участва в всякакви популярни фестивали и специализирани изложения със собствени щандове и дегустации на шотове и коктейли с Маутай – Пролетен Азиатски Фестивал на цветовете, Джаз фестивал Банско (официален спонсор), Whisky, Rum and Wine фест, София бар шоу, Ракия Фест, Сватбено изложение и др. Има регулярни участия и организирани събития в заведения – барове и ресторанти, с промоционални дегустации. Маутай спонсорира културни и спортни събития. В близките дни предстои откриването на Маутай Център на бул. Витоша 164 – с магазинна част и бар.

https://www.facebook.com/Moutai.Bulgaria/

https://moutai.bg/

https://www.youtube.com/channel/UCusuDRgb-3WauR35ALDRVwA  

https://en.wikipedia.org/wiki/Kweichow_Moutai 

https://www.facebook.com/moutaiglobal/  

Информационни материали:

https://en.wikipedia.org/wiki/Maotai

http://www.scmp.com/business/companies/article/2086399/moutai-overtakes-diageo-worlds-most-valuable-liquor-firm

http://www.vogue.com/article/baijiu-cocktail-recipes-chinese-liquor

https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/594/bws/maotai-or-moutai

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/apr/09/umami-fifth-taste - умами

https://talesofthecocktail.com/products/baijiu-chinas-old-school-liquor-gets-cool

https://www.facebook.com/moutaiglobal/

https://www.instagram.com/moutai.china/?hl=en

https://twitter.com/moutaiglobal?lang=en

http://www.foodrepublic.com/2016/12/22/162582/

https://www.youtube.com/watch?v=PZmZT9uM0lQ

https://www.youtube.com/watch?v=Up7Lt3cNEt0

https://www.youtube.com/watch?v=nY8j42iWBTQ

 

 

KweichowMoutai-Baijiu-Brand-finance-alcoholic-beverages-2017-EN.pdf

НАПИТКИ ->

 

 

 

 

Запишете се за новини и промоции