Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

Ктима Павлидис – Тема за разговор

 

Имението Павлидис се намира в района на Драма, Северна Гърция, в малка долина, амфитеатрално обградена от три планини (Фалакро, Менокио и Пагиао) и Егейско море. Тези географски специфики осигуряват на лозята изключителен микроклимат – студени ветрове през нощта, които удължават периода на зреене и дават възможност на гроздата да достигнат оптимални нива на зрялост. Винарната е основана от Христофорус Павлидис в края на 90-те години на 20 век, след дълго проучване на подходящи места за отглеждане на висококачествени лозя.

Целта на Павлидис е производство за висококачествени вина и разкриване уникалните характеристики на района, тероар, използван от древни времена за отглеждане на лозя (близо до лозята е открит храм на Дионис, бог на виното в Древна Гърция, както и овъглено грозде, датирано от 6500 година преди новата ера). За осъществяването на тази цел са засадени 65 хектара лозя местни и международни сортове. Лозята са собственост на винарната и по този начин се контролира качеството на всеки етап от производството.

Лозята на Павлидис са засадени върху два различни парцела, известни от древността с уникалния си тероар – Кокиногеа и Перихора. Гроздето от тези парцели се превръща във вино, носещо наименованието Защитено географско указание Драма.

В Павлидис вярват, че обликът на виното е тясно свързан с лозята и носи в себе си отличителните белези на почвите, климата и особеностите на всеки отделен сорт грозде.

Модерни лозаро-винарски практики (като регулярно дефицитно напояване) и две метеорологични станции спомагат за оптимално узряване на гроздето. Ръчната беритба през нощта и охлаждането на гроздето за няколко часа след беритба в специални хладилни помещения осигурява запазване на ароматите и фенолния потенциал на плодовете. Най-модерните винопроизводствени технологии се използват, за да се постигне идеална екстракция на аромати и вкусови качества.

Винарната на Ктима Павлидис е проектирана и конструирана от Панайотис Хадзинас. Построена е на северната страна на лозето Кокиногеа. С изчистена, строга линия, изцяло екранирана с варовик и функционално проектирана, сградата се отнася към изба стил Нов Свят. Оборудването е модерно, подбрано на база минимална обработка на гроздето, мъстта и виното, за да се запази и разкрие потенциала на плодовете. Приземният етаж, снабден с модерни иноксови ферментатори, се използва за винифициране, бутилиране и съхранение. Виното се прехвърля по гравитационен път от ферментаторите в подземна изба, където, под непрекъснат контрол се провежда отлежаване в дъбови бъчви от централна и северна Франция. В центъра на подземната изба е разположена внушителна дегустационна зала със спираща дъха гледка към помещението за отлежаване.

Тема е линия вина на Павлидис, включваща бял бленд от Асиртико и Совиньон Блан, червен бленд от Агиоргитико и Сира и розе от Темпранийо. Линията Емфасис е съставена от сортови вина и включва Асиртико, Шардоне, Сира и Темпранийо.

 

 

http://www.ktima-pavlidis.gr/

ВИНА ->

 

Запишете се за новини и промоции