Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

 Фамилия Кийо – Когато човекът и природата си взаимодействат 

Векове наред Фамилия Кийо, семейство винопроизводители от 1748, създават и непрестанно развиват забележително винено наследство.
Историята започва във Воклюз, в Шатоньоф-дю-Пап, където Антоан Кийо купува няколко хектара лозя през 1748. Днес винарната Домейн дю Вю Лазаре притежава над 100 хектара лозя, част от които се намират в района на Кот дю Венту. Тринадесето поколение на фамилията в момента управлява имението. В началото на 19 век семейство Кийо закупува стара болница (приют, стопанисван от монах на име Лазарист, изиграл важна роля по време на епидемията от чума през 1720, когато една трета от населението на района е унищожено) и създава удобно имение, свързвайки парцели, притежавани от Парижката комуна. На 30 километра от Шатоньоф-дю-Пап, в полите на планина Венту, е създадено имение около типична за района стара ферма, където два огромни 100-годишни кипариси отбелязват входа и образуват естествена порта към имота. Под почвата голям брой парни канали, образувани още по времето на Римската империя, осигуряват вода за фермата. Семейство Кийо купуват това имение от 15 век през 1871. Имението Домейн дю Вю Лазаре, изграждано повече от три века чрез бракове, купуване на имоти и делби, носи това име от 1915. Лозите в Шатоньоф-дю-Пап са засадени предимно върху каменисти почви, формирани около река Рона преди милиони години. Камъните задържат топлина през деня, а през нощта е пренасят върху стеблата на лозите като по този начин подпомагат процеса на зреене на гроздето. В Каром, Кот дю Венту, земята, разнородна „покривка” от пясък, глина и чакъл, е идеална за лозите Гренаш и Сира. Всички вина се винифицират в собствената изба в Шатоньоф-дю-Пап в бетонни съдове. Това помага да се компенсират внезапните температурни вариации, често срещани в района под въздействието на вятъра Мистрал.

През 1890 винарната Домейн Ушар, намираща се близо до Екз-ан-Прованс, в полите на връх Сен Виктоар, става собственост на фамилията. Към нея, през 2002 е прибавено имението Домейн дю Велак. Фердинанд Виктор Андре Ушар е роден през 1800 и е бил паж на Полин Боргзе, сестра на Наполеон Бонапард. През 1831 той е повишен в капитан на Кралската гвардия и заместник кмет на община Толоне (намираща се до Екз-ан-Прованс, в полите на планина Сент Виктоар), от 1833 – кмет. Най-малкият му син Орлиен (роден на 16 юни 1840, починал Октомври 1918) се интересувал от аграрни въпроси. Той разширил провинциалните имоти на семейството и в края на 19век закупил и преустроил лозята Пюлобие, унищожени от филоксера. На това място, превърнало се впоследствие в Домейн Ушар, била построена винарска изба. Синът на Орлиен, Илер, посветил живота си на семейния бизнес. Една от дъщерите на Илер е майката на Женевиев, която се омъжва за Жером Кийо. Те имат две деца – Жан-Батист и Флоранс. През 1938 френски журналист описва имението: “Имението е 60 хектара, 56 от които са грижливо поддържани лозя. Отглеждат се червените сортове Каринян, Гран Ноар и Гренаш и белите Юни Блан Клерет Блан (Пти Блан). Голямата стара изба е реновирана и адаптирана към модерно винопроизводство. На разположение е много добро механизирано оборудване, което води до повишаване на продуктивността и намаляване на необходимостта от човешка работна ръка”. През 1984 Женевиев Кийо, правнучка на Орлиен Ушар, започва да се занимава със семейния бизнес, давайки на имението името на прадядо си. Оттогава съществува винарска изба Домейн Ушар. Праз 2002 Фамилия Кийо закупуват имението Велак, собственост до 1941 на семейство Ушар, след което продадено, и разширяват владенията си в Прованс. Днес Флоранс и Жан-Батист, са управители на винарска изба Домейн Ушар.
Семейството се завръща в Шатоньоф-дю-Пап през 1750-те, където заедно с фамилия Дюкльо създава винарната Домейн Дюкльо. През 1987 Кийо поемат изцяло управлението на имота. Семейство Дюкльо е едно от най-старите в Шатоньоф-дю-Пап. Фамилията изгражда постепенно своето имение в течение на времето и е една от съоснователите на апелацията през 1904. Семействата Кийо и Дюкльо се свързват и създават фамилни връзки през годините. Последната представителка на рода Дюкльо, Емелин Латур, почива на 23 април 2001. Кръстница на Флоранс и Жан-Батист Кийо, тя им завещава това прекрасно имение.

През 2000 Кийо разнообразяват винената селекция, представяйки вина от изцяло собствените си винени имения.

След дълго проучване фамилията разширява дейността си в областта на Кот дю Рон, придобивайки имението Шато дю Триньо през 2006. През 2008 са закупени 10 хектара в апелацията Вакера и 2 хектара в Бом дю Вениз. Имението Шато дю Триньо представлява традиционна Провансалска животновъдна ферма преди фамилия Ру да го закупи през 1896. Прилагайки визия за повишаване на качеството, семейството изгражда внушителна винарна и адаптира засадените сортове към спецификите на тероара. През 2007 семейство Кийо заема мястото на Ру, придобивайки имението. Женевиев, Флоранс, Жером и Жан-Батист Кийо, очаровани от планинската верига Донтел дю Монмирай и характерния стил на продуктите, пожелават страстно да увековечат Шато дю Триньо като в същото време добавят 10 хектара лозя от апелацията Вакера:

“Респектирани от постиженията и същевременно уверени от знанията си, ние пожелахме да притежаваме тази земя, чиито плодове ще завършат портфолиото ни в духа на традицията и качеството, които следваме.”

http://www.famillequiot.com/index.php?langue=en

ВИНА ->

 

 

 

 

 

Запишете се за новини и промоции