Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

FLC17.JPGЛа Селиа – Новаторите в долината Уко

Новаторите са онези хора, които оставят след себе си забележителна следа. 

Еухенио Бустос е един от тях.

 

Винарско имение Ла Селиа, носещо името на дъщерята на своя основател, е създадено през 1890 година, с построяването на първата винарна в долината Уко, провинция Мендоса, Аржентина. 

Историята започва осем години по-рано, когато Еухенио Бустос, международен търговец на коне и добитък от Мендоса, решава да премести бизнеса си на юг от река Рио Тунуян и закупува 40 хектара земя в Сан Карлос, най-южната част на долината Уко. Днес тези земи носят неговото име. Фермата се превръща във винарско имение когато един от най добрите коне на Бустос, продаден във Франция, е заплатен с лозички от сорта Малбек. Търговецът решава да използва растенията и така започва историята на този сорт и на най-старото винарско имение в долината. Това изразява и логото на винарната – конят, който е причина Ла Селиа да съществува. 

Вече 127 години Ла Селиа представя на света очарованието на комбинацията от традиция и завет във всяка бутилка вино. С течение на времето винарната, под вещото ръководство на Еухенио Бустос, последвано от умелото управление на дъщеря му Селиа, се превръща в един от емблематичните винени производители в Аржентина и изключителни специалисти в отглеждането на Малбек. 

Професионализъм, отдаденост, талант и вещина в работата както на лозята, така и във винарната, в комбинация с изключителен тероар поставят Ла Селиа на аржентинската винена карта. Селиа Бустос наследява компанията от баща си и нейното над 50-годишно управление, силата на нейната личност и лидерски умения отварят вратите на Ла Селиа към международно призвание. През 2000 година Ла Селиа е придобита от винена група Виня Сан Педро Тарапака (VSPT Wine group) и впоследствие разширена, обновена и модернизирана в съответствие с най-новите стандарти и технологии. Няколко години по-късно е променена посоката на емблематичния кон в логото на Ла Селиа, за да се отбележи прогресът, който постига винарната. 

Днес Ла Селиа има над 400 хектара лозя и капацитет 7,5 милиона литра. Лозята се намират в долината Уко, провинция Мендоса, разпръснати в няколко местности: Ла Консулта, Алтамира и Еухенио Бустос. Ла Консулта – един от най-подходящите тероари за отглеждане на Малбек в Аржентина, е и мястото, където генерал Сан Мартин „консултира” ръководителите на местното население по кои планински пътеки да преведат армията си, за да прекосят Андите по време на битките за свобода и независимост на Аржентина и Чили от колониалното владичество на Испания. Областта Еухенио Бустос почита основателя на Ла Селиа не само поради неговите изключителни успехи във винопроизводството, но и поради сериозното му участие и дарения за подобряване и развитие на района. Всички лозя са засадени на парцели с надморска височина 1000-1100 метра. Тероарът е изключителна комбинация от уникален микроклимат в полите на Андите, високи температурни амплитуди, високо надморско равнище, северно или южно изложение на лозята, три различни типа почви, обгрижени насаждения и абсолютна отдаденост в работата на целия екип. 

Винарната се намира на 9-то място по износ на аржентински вина. Присъства в повече от 50 държави в цял свят и е сертифицирана е по международните стандарти за качество, сигурност и социална отговорност. Още от началото на своята дейност, Ла Селиа спомага за запазване на околната среда. Всяка година се полагат усилия за намаляване на енергийната консумация и нивото на замърсяване. През 2007 винарната е наградена със златен медал в категорията „Устойчиво развитие на винен туризъм”. Ла Селиа разполага също с маслинови насаждения, органична овощна градина и лозарско училище.  

FLC oak casks.JPG

Вината на Ла Селиа са разделени на шест линии: 

  • - Ла Консулта (В Аржентина Еухенио Бустос)
  • - Ла Консулта резерва (В Аржентина Еухенио Бустос Лейенда)
  • - Ла Селиа Резерва
  • - Ла Селиа Пионер (Гранд Резерва)
  • - Ла Селиа Елит
  • - Ла Селиа Херитидж 

Вината от двете линии Ла Консулта са изцяло сортови, плодови и балансирани като резервите за малко по-комплексни поради занижените добиви и отлежаването в дъб.

Ла Селиа Резерва и Гранд Резерва са създадени в чест на създателя и неговата дъщеря. Това са отлежали вина изцяло от собствени лозя, елегантни, комплексни и плътни.

Виното Ла Селиа Елит е бленд на основата на Малбек от долината Уко. То е създадено, за да се отдаде почит на този основен за Аржентина сорт. 

Ла Селиа Херитидж (Heritage) е наследството, което Ла Селиа оставя измежду сортовите вина на света. Това са най-добрите сортови вина, което винарната може да представи.

 

http://lacelia.com.ar/?lang=en 

 

ВИНА ->

 

 

 

Запишете се за новини и промоции