Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна

Кастийо Лабастида – За страстта към виното

Има едно нещо, което освен, че правим добре, ни носи истинска наслада – да правим чудесни вина. Поколения наред винопроизводителите в Лабастида предават тайните на лозята от баща на син. Вече повече от половин век ние отдаваме своите знания и опит, за да сътворим вина, отразяващи всяко наше усилие във всяка чаша. За онези, които познават и оценяват добрите вина от Риоха, името Бодегас и Винедос Лабастида е символ на качество. Нашите вина притежават собствен характер, които придава уникално усещане във всяка глътка. В крайна сметка, това ни кара да се чувстваме горди от своята работа.

Град Лабастида е основан през 12 век и населението му винаги е било тясно свързано с отглеждането на лозя. И въпреки че не е лесно да се говори за вино от твоята собствена родина, да се каже, че Лабастида е идеално място за производство на вино не би било преувеличено. Приютени на брега на река Ебро и защитени на север от Планината Сиера Кантабрия, нашите лозя отразяват най-доброто от региона. Почвите са смесица от варовик, глина и креда по високите части и песъчлив льос по поречието на реката. Климатът е неповторимо повлиян от Атлантически океан, валежите са точно толкова, колкото е необходимо. Река Ебро допринася със Средиземноморското си влияние, а планината Сиера Кантабрия защитава лозята от студените северни ветрове. Всички тези условия, в комбинация с факта, че повече от 75% от лозите са поне 25-годишни, позволява производството на изключителни Крианца, Резерва и Гран Резерва.

През всички тези години в Бодегас и Винедос Лабастида успяват да запазят индивидуалните характеристики на вината чрез уважение на традициите в Риоха и същевременно чрез прилагане на модерни методи на производство. В Бодегас и Винедос Лабастида всеки етап от винопроизводството се контролира стриктно. От обработката на земите и лозите, през селекцията на гроздето и накрая самото производство (ферментация, отлежаване, декантиране) – в избата работят професионалисти, които се отнасят към работата си с изключителна вещина и внимание. Това са хора с огромни знания както за традиционните техники, използвани в Риоха, така и за най-модерните практики в земеделието и лозарството.

В Бодегас и Винедос Лабастида са разработили напредничава система от метеорологични станции, позволяващи постоянно наблюдение върху здравето на лозята и навременно установяване на евентуални болести, които биха могли да навредят на гроздето. Станциите са разположени в шест различни лозя в Риоха и събират и изпращат информация посредством система GPS, чиято главна задача е да следи за евентуални болести като плесен, Ботритис и оидиум – опасни за лозите. Сесар Кастро, агро-директор в Лабастида, е възхитен от тази технология. При успешно установяване на 80% заплахата от плесен и 60% от Ботритис, неговият оптимизъм е оправдан. Избягването на тези заплахи позволява на Лабастида избягването на химическа намеса. Но възможностите на тази технология са далеч по-големи: предвижда се и влиянието на климатичните фактори върху лозите и почвите. Ниво на валежи, слънчева радиация, влажност на листата и на самите лози, както и скорост и посока на вятъра са някои от параметрите, измервани с помощта на електронните сензори, инсталирани на всяка станция. „Здрави лозя могат да родят грозде, неподходящо за винификация, както и по-слаби лози могат да дадат по-доброкачествено грозде”, обяснява Кастро. „Високотехнологичното лозарство ни помага в производството на висококачествени вина”.

https://araex.com/bodega/Labastida

ВИНА ->

 

Запишете се за новини и промоции