Разбрах
(1)
Ok
Зареждане
ПАЗАРСКА КОЛИЧКА 0
Вашата количка е празна
 

Новини

Louis Latour

 Луи Латур – Съвременност и традиция

В бързо променяща се обстановка, последователността е важна; а за една фамилия занимаваща се изцяло с винопроизводство цели два века и то доста успешно, е двойно по-важна. Ключът е в интегрирането, способността и желанието да адаптираш, да се справяш. Казвайки това, има ли толкова много разлики между сега и тогава? В края на краищата лозята били култивирани и виното се прави от древни времена, вината от Бургундия са прочути от цяло хилядолетие, дори повече. Все още, по всички стандарти, постиженията и постоянството на фамилията Латур са възхитителни. И какъв прекрасен рекорд от постижения. От 1731 те вече били собственици на лозя и през 1768 твърдо установени в Алокс-Кортон, въпреки че покупката на шатото от фамилия Гранси се осъществила по-късно. В средата на 19 век те се превърнали в търговци на вино на улица Тонелие. Търговията успешно се разширила от Букурещ до Буенос Айрес въпреки прекъсванията от Франко-Пруската война, както и от двете световни войни през този век, да не споменаваме и политическите и икономически капризи.

Фамилията, управляваща компанията Луи Латур е една от най-високо уважаваните в Бургундия. Известни по света с качеството на своите червени и бели вина, компанията изградила репутация на традиции и иновации. Считана за една от традиционните вино и животновъдни търговски компании, Луи Латур е производител на едни от най-добрите Бургундски вина, но също така и пионер в производството на вина извън Бургундия. Тези вина от Ардеш и Кото дьо Вердон, бавно се прочуват с техните недостижими качества за вина извън Бургундия.

През 1867 амбициозният Луи Латур, собственик на имение Алокс-Кортон, придобива известната компания-вносител Ламарос Пер е Фис от улица Тонелие в Бон. По този начин, Луи Латур не само увеличава своя бизнес, но също набира популярност в изключително ексклузивния кръг от винени търговци в Бон. Тъй както той гордо заявява в своето писмо от 30 юни 1867, той вече има постижения и в сферата на бизнеса в търговията с вино и в техническата част от винопроизводството.

Фамилия Латур отглеждат лозя от 17 век, бавно изграждайки уникална изба от 50 хектара. Тази изба има най-голямата собственост на Гранд Крю парцели в Кот д’Ор с обща площ от 28.63 хектара. Лозята се простират от Шомбертан на север, до Шевалие-Монраше на юг, засадени единствено с двата благородни сорта грозде – Пино Ноар и Шардоне. Цялото грозде от собствени лозя се винифицира и отлежава в красивата винарна Шато Кортон Гранси в Алокс-Кортон. Винарната е първата специално построена изба във Франция и остава най-старата все още функционираща такава. Уникална железопътна система с асансьори позволява на целият производствен процес да се осъществява на гравитационния принцип. Това елиминира заплахата от оксидация вследствие на ненужното изпомпване на мъстта. От 1985 Луи Латур продава своите собствени вина от собствените си лозя под името Домейн Луи Латур.

Избата Луи Латур се намира в красивото средновековно селце Алокс-Кортон. Това малко селце е било дом на семейство Латур откакто са почнали да се занимават с лозарство. Шатото (построено през 1749) в Кортон Гранси, винарната и нейното 17- хектаровото имение били придобити от Конта на Гранси, тогавашният президент на Бургундският парламент, след избухването на филоксерата в края на 19 век. Тази земя сега представлява сърцето на избата. Винарната която датира назад до 1832 била първата специално построена във Франция и е една от най-старите все още функциониращи, изкусно проектирана между хълмовете като съответно разчита на гравитационна система за производството на вино, като по този начин запазва целостта на гроздето. Това е мястото където все още се винифицират и съхраняват за отлежаване червени и бели вина. Не далеч от центъра на селото е другата секция на избата в Алокс-Кортон. Това е мястото където има общежития за берачите, конферентни зали за семинари и складове за цялостното оборудване, необходимо за обработка на лозята. Избата е изключително важна за компанията, което значи че винаги се знае какво точно се случва на лозята. Притежавайки свои собствени лозя компанията може да следи развитието на гроздето и да отчита всички проблеми, породени във определената реколта.

Фамилия Латур основава “Месон дю негос” , важна компания-вносител, през 1797 и все още намираща се на улица Тонелие № 18 в Бон. Компанията е уникална за Бургундия с това, че до днес още се притежава и управлява от фамилията, предаваща се от баща на син от повече от десет поколения.

През 1997, в чест на Двеста-годишната история, компанията издава възпоменателна книга, която е допусната до ексклузивния клуб Хенокис. Този клуб допуска компании, които са лидери в тяхната професионална сфера, оставащи фамилна собственост, имащи история от поне 200 години и все още носещи името на своя основател. Има приблизително 30 такива компании в света. Днес компанията Луи Латур продава своите вина в повече от 60 различни държави по света и присъстват в някои от най-известните ресторанти по света.

 

http://www.louislatour.com/en/

ВИНА ->

 

 

Запишете се за новини и промоции